Onze verzorgingstips voor jouw MiniTree

Fruithaag (naakte wortel)

Tip van
de maand:
maart

In het voorjaar genieten van prachtige bloesem? Plant dan in de maanden februari of maart uw (naakte wortel) fruithaag aan.

Luizen zie je in het voorjaar op het jonge blad van de MiniTree appelboom. Het ene jaar zijn er meer dan het andere jaar. Staat je MiniTree op een tochtige plek, dan zijn ze er ook vatbaarder voor.

U kunt het volgende doen:

Bladluis ziet er niet zo fraai uit, maar de boom zal er niet van dood gaan. Als de bladeren al kromgetrokken zijn over de hele boom, zal hij niet verder groeien dit jaar. Volgend jaar groeit hij gewoon weer.

Hoe vroeger in het seizoen je controleert op luizen (net na de bloesem als het blad aan het groeien is), hoe eerder je kunt behandelen. 

Wolluis (of Dopluis) herken je doordat bladeren vergelen, plakkerig worden, en vervormen. Vaak verliest de boom ook blad. De plant heeft in de ‘oksels’ van de bladeren en langs de stengel vaak pluisjes.  

Biologische bestrijding:

  • Als er nog weinig pluisjes (en wolluizen) zijn te vinden: Spoel de bladeren van de plant goed af met een flinke straal water, met name de onderkant.
  • Zijn er al veel pluisjes en wolluizen te zien, kan je biologisch verantwoordde insectensprays inzetten, zoals bijvoorbeeld: Spruzit Ecostyle, of Promanal insectenspray en Naturen
  • Spuit de insectenspray van ongeveer 50 cm afstand op de boven én onderkant van de bladeren
  • Herhaal dit na 10 dagen tot de wolluis weg is. Let op: wolluis kan erg hardnekkig zijn, dus het is meer standaard dan uitzondering dat ze na deze tijd nog wel (in mindere mate) aanwezig zijn!

Een MiniTree met naakte wortels is een appelboom of fruitboom zonder pot of kluit. Deze kan vanaf november tot en met april geplant worden in de volle grond, kuip of grote pot. Deze fruitbomen worden in een koelcel tot eind april bewaard en in winterslaap gehouden, daarom kunnen ze in april nog geplant worden. Denk eraan, geen mest bij de wortels (anders verbranden ze). Wel bovenop de aarde. In het eerste jaar maar een paar appels (als ze nog heel klein zijn) per boom laten hangen (in juni). Plant je na half april, dan zul je naar alle waarschijnlijkheid geen oogst meer krijgen dit jaar i.v.m. de bestuiving. De MiniTrees naakte wortel zijn ongeveer 50-120cm lang wanneer je deze koopt en groeien in de volle grond zo'n 20 cm per jaar. In een pot zullen ze minder hard groeien. Ze zijn ideaal om in een haag te planten. Je kunt al voor het najaar (eind november) een haag bestellen via de webshop. Wij nemen contact met je op als ze weer voorradig zijn.

Bekijk de fruithaag opties

MiniTrees met meerdere groeiknopjes kun je naar wens eind april/mei verenkelen. Dit is na de bloei. Dan laat je de rechtste staan, zo groeit de MiniTree mooi recht naar boven.

De pluktijd staat bij ieder ras specifiek vermeld. Tenzij je van hele zure appels houdt, is het advies: laten hangen! Via social media houden we je op de hoogte van de pluktijd. De achtergrondkleur van de appel is hierbij belangrijk. Deze is bij een onrijpe appel namelijk groen. De achtergrondkleur moet uiteindelijk geel zijn. Dan is de appel rijp. Niet makkelijk om te zien, dat klopt. Maar wacht maar zo lang mogelijk, dat komt de smaak alleen maar ten goede. De koude nachten zorgen voor extra kleuring van de appel. Je kan ook een appel plukken, deze doorsnijden en naar de pitjes kijken. Zijn de pitjes bruin, dan is de appel rijp. Zijn deze nog wit, dan moeten de andere appels nog aan de boom blijven hangen.

Waarschijnlijk heb je een rups in je boompje dat al enkele tijd geleden heeft gevreten aan de appel. Hier is helaas niets meer aan te doen. De appel kan gewoon aan de boom blijven en deze kan je altijd nog voor appelmoes gebruiken. Let wel even op dat die niet rot wordt. Dan alsnog verwijderen. Dit gebeurt ook vaker in de professionele teelt.

Een MiniTree heeft koude nodig. Je kunt hem niet binnen zetten, dat zou te warm zijn. Bovendien zal er door bijen bestuiving plaats moeten vinden om appels te krijgen.

De MiniTree groeit goed in humeuze zandgrond en in kleigrond. Ook in goede potgrond in een grote pot of bak op het terras (minimaal 50 liter). Er dient wel een gat onder in de pot te zitten voor de afloop van het water (geen turf gebruiken). De MiniTree appelbomen staan op een sterk groeiende onderstam en zullen het ook op arme grond goed doen mits de verzorging goed is. Dit heeft ook te maken met de verzorging:

  1. Voor het planten de boompjes eerst een dag met de wortels in het water laten staan.
  2. Het plantgat mengen met goede potgrond.
  3. Geef MiniTree start voor een goede opstart en groei het eerste jaar.
  4. Afdekken van de boomspiegel met oude humus blad, of gemalen boomschors.
  5. Bij droogte water geven, vooral de eerste maanden.

Als u deze punten in acht neemt kunt u nog heel veel plezier beleven aan de MiniTrees. De PH (zuurtegraad) voor appels moet tussen de 5,5 en 6,5 liggen.

Het kan dat er een rups in je MiniTree aan de appeltjes eet, dan zie je een rond spoor op de appel dat bruin is geworden. Hier is helaas weinig aan te doen. De appel kan gewoon aan de boom blijven en deze kun je altijd nog voor appelmoes gebruiken. Let wel even op dat de appel niet rot wordt. Wij zijn uiteraard voor ecologische bestrijding, dus heb je maar een paar MiniTrees, dan kun je de rupsen met de hand eruit halen.

Sommige jaren kan het zijn dat er scheuten van ongeveer 30cm groeien. Deze takken, die te lang worden kun je terug knippen. Het kan zijn dat de MiniTree bovenaan meerdere groeipunten heeft, wil je dat hij verder groeit, laat dan de meest rechte staan en knip de andere met een snoeischaar weg. In een beurtjaar, een jaar dat er geen appels aan de boom hangen, zal de boom harder groeien. Dan mag je de groeipuntjes eruit halen om de groei te remmen.

Het blad van de Redlane krult uit zichzelf al iets meer. Dus dat is normaal. Krult het blad naar buiten? Check of de boom voldoende water heeft. Krult het blad naar binnen dan kan het zijn dat er bladluis in je MiniTree zit. Ben er op tijd bij. Zie wat kan ik doen tegen bladluis.

In de winter is de MiniTree in rust (geen bladeren). Een MiniTree in de volle grond heeft in de winter in principe geen water nodig. Heb je een MiniTree in pot? Dan moet je ervoor zorgen dat de aarde niet indroogt. Dus een beetje vochtig houden. Heb je de MiniTree met naakte wortel ontvangen, en je kunt nog niet planten? Dan is het belangrijk dat de boom in de zak blijft en de wortels niet uitdrogen tot je de MiniTree plant. Hiervoor geldt: wel vorstvrij bewaren, maar wel koel. Plant hem zo snel als mogelijk is.

Oranje plekken:

Roest op peren is een aantasting van het perenblad die makkelijk te herkennen is: vanaf juni ontstaan er oranje plekken op de bladeren, die uiteindelijk circa één centimeter groot worden. Vanaf augustus ontstaan aan de onderkant van de bladeren grote, oranje puisten. Een lichte aantasting is niet schadelijk, maar als er door omstandigheden te veel aantasting is, zal de perenboom hier zeker hinder van ondervinden.

Schimmel :

Roest op peer wordt Peer-jeneverbesroest genoemd en wordt veroorzaakt door een roestschimmel, Gymnosporangium sabinae (= Gymnosporangium fuscum). Deze schimmel tast bij peer alleen de bladeren aan: als de bladeren in de herfst van de boom gevallen zijn, is de boom geheel vrij van de infectie. De sporen die op het perenblad gevormd worden, kunnen alleen maar de sier-jeneverbessen infecteren. Het afplukken van aangetaste perenbladeren helpt dus niet om de ziekte in peer direct te bestrijden.

Sommige mensen raken in paniek als in juni de complete appeloogst van de boom lijkt te vallen. Maak je geen zorgen, dit is de juni-rui, een natuurlijk verschijnsel. De boom stoot slecht aangelegde vruchtjes af zodat hij zijn energie kan steken in het rijpen van de goede appels.

In april (doorgaans 3e week), bloesemtijd, kan er nog nachtvorst zijn. MiniTrees in de volle grond zijn vorstvrij, maar de bloesem kan uiteraard kapotvriezen. Dan kunt je de bloesem afdekken met noppenfolie of een bloesembeschermer bestellen. Zodra de vorst voorbij is, deze weer verwijderen. Staat de MiniTree in pot, zet hem dan even in een onverwarmd schuurtje (vorstvrij). Wel weer buiten zetten. Doe je dit niet dan kan het zijn dat de bloemknoppen kapotvriezen en je dat jaar geen fruit krijgt, dit zou jammer zijn.

Als het mee zit krijg je het eerste jaar al een appeltje. Dit heeft ook te maken met de hoeveelheid bijen en of deze goed hun werk doen. Bestuiving kan uiteraard ook door de wind plaats vinden of door jezelf middels een kwastje waarbij je het stuifmeel van de ene naar de andere appelboom brengt. Je zult waarschijnlijk ieder jaar meer appels krijgen, hoe groter de boom groeit hoe meer appels. Appelbomen hebben wel eens beurtjaren, heeft het ene jaar de boom te vol gehangen, dan kan het zijn dat er het volgende jaar geen fruit aan komt. Bij veel appels is het dan ook aan te raden om in juli / augustus (na de juni-rui, dan laat de boom vanzelf de niet goed aangelegde appeltjes vallen) met een schaartje een aantal appeltjes weg te knippen. 

De MiniTree heeft wel goede zorg nodig, dus zorg voor voldoende water in de zomer en denk aan een zonnige plek. Een MiniTree staat net als mensen niet graag in de tocht. Denk eraan dat een MiniTree geplant in een pot, op tijd water krijgt, niet dat de aarde te droog wordt. Hoe groter de pot hoe beter. Een MiniTree heeft ongeveer 50cm ruimte nodig. We adviseren minimaal een 40-50 liter pot. Tevens is het belangrijk om tijdens de bloesemtijd en er is vorst (april) de bloesem af te dekken. Anders kunnen de bloemknoppen bevriezen en heeft u geen fruit dat jaar. Dat zou jammer zijn. Hoe minder zonlicht hoe later de bloei etc.

We leveren de minitrees het hele jaar door in pot. Dus er kan ook het hele jaar door geplant worden. Wil je een haag aanplanten dan is het ideaal om dit tussen december en april te doen. Dan hebben we minitrees zonder pot, naakte wortel. Deze zijn voordeliger als het gaat om grotere aantallen. Het blad is dan van de boom. De bomen kunnen dan gerooid worden en opnieuw geplant worden. Natuurlijk kan een boom niet in een bevroren grond geplant worden en wanneer je een boom in de zomer plant moet je vooral letten op voldoende water.

Een jonge boom moet het niet te zwaar krijgen het eerste jaar. Vandaar dat er niet al te veel appels aan moeten blijven hangen. Stel dat er in juni heel veel appeltjes aanhangen. Dan is het beter dat je er weghaalt zodat er maar een stuk of 5 door mogen groeien. Deze kan je dan in september/oktober plukken. Als er te veel aanblijven hangen, kost dat te veel energie voor zo’n jonge boom en dan zal deze het jaar erop geen fruit geven.

Als je de MiniTree hebt ontvangen in pot/naakte wortel, deze tijdens de vorst beschut zetten (in bevroren grond kunt u niet planten). Zet de boom zolang vorstvrij in een garage of schuurtje. Zodra je weer met een schop in de grond kunt, kun je de MiniTree appelboom planten. Eenmaal in de grond zijn ze winterhard. Dit geldt ook voor andere planten etc in een pot.  Let op: in een garage of schuurtje waar geen verwarming aan staat.

Als water niet goed afloopt en de grond dus heel nat is, dan zal de MiniTree het waarschijnlijk niet overleven. Wanneer je al een flinke laag tuinaarde bovenop de kleigrond hebt in je tuin, dan adviseren wij het volgende: Plant de MiniTree met zijn wortels voor de helft in de grond. Dan aard je de grond aan boven de grond, zodat er een soort terp ontstaat. Dit gaat prima, dan staan de wortels niet in de natte kleigrond. Je kunt een MiniTree uiteraard ook in een grote kuip (minimaal 50 liter) planten. Het water dient te kunnen aflopen, dus zorg voor een of meerdere gaatjes onder in de pot of kuip.

Naast de Minimest (mest van insecten die je begin april en in juli bij de boom doet) kun je in oktober/november twee handen vol koemestkorrels bovenop de aarde leggen. Let op: niet op de wortels omdat deze dan kunnen verbranden. Op deze manier geef je de appelboom een extra boost voor de wintermaanden. De appelboom heeft afgelopen periode zijn energie gestopt in de groei van de appels en zal in de winterperiode weer energie op gaan doen voor de groei van de bloemknoppen in het voorjaar.

Bekijk onze minimest

Konijnen vinden de schors schijnbaar heerlijk. Met name in de wintermaanden als er weinig voedsel te vinden is, knabbelen ze aan de schors. Het is verstandig om een boombeschermer te plaatsen zodat de konijnen er niet bij kunnen. In de zomermaanden zou u naar eigen inzicht de boombeschermer ervan af kunnen halen.

Dit is uiteraard alleen nodig als u in een omgeving woont waar veel konijnen zitten.

Bekijk onze boombeschermer

De Redlane, Goldlane, Rosalie en Magic blossom zijn zelfbestuivend, dat wil zeggen, ze hebben geen andere appelboom nodig om vruchten te kunnen dragen. De Redspring, Red Summer, Sweet Yellow  en Moonlight (alleen als naakte wortel verkrijgbaar) zijn niet-zelfbestuivend. Als er een andere appelboom in de buurt staat, dan kan het prima. Een sierappel is ook voldoende. Andere fruitbomen (bijvoorbeeld een perenboom) kan een appelboom niet bestuiven. Dus uitsluitend andere appelbomen.

Tip: je kunt een appelboom ook bestuiven door met een takje met bloesem van een andere appelboom langs de bloesem van de te bestuiven appelboom gaan.

Dit is waarschijnlijk spint.  Dit is een zeer klein spinnetje en dat zie je met het blote oog haast niet, maar wel op het blad. Kan je niet tegen spuiten. Wat je kunt doen: van een appelkweker uit de buurt een tak vragen. Hij zal in zijn aanplant namelijk roofmijt hebben. Roofmijt eet spint op. Het beste is om een tak bij een fruitteler vandaan te halen/vragen. Deze tak breken en in je appelboom hangen. De roofmijt zal vervolgens de spint opeten. Je boom gaat hier nu niet aan kapot, zeker niet, maar als je dit jaar de roofmijt in je boom ‘kweekt’ dan zal je volgend jaar daar geen last meer van hebben.

Of de MiniTree krijgt te weinig licht of te weinig water. Het kan zijn dat de MiniTree in de buurt staat van planten, bomen of struiken die veel water toe eigenen. Extra bemesten kan ook geen kwaad.